FAQ veel gestelde vragen

Hout & milieu : hout stoken brengt toch CO2 in de atmosfeer? Klopt, alleen werd die CO2 jarenlang opgeslagen in de boom en is dit eigenlijk een CO2 neutrale verbranding. Tenminste als het hout lokaal gewonnen wordt (geen vervoer nodig) en de ontginning op een duurzame manier gebeurt: de bomen die gerooid worden moeten heraangeplant worden zodat de totale CO2 opslag constant blijft

Aansteken, door de overvloedige luchttoevoer verloopt het aansteken ven een Finoven normaal zonder problemen indien de correcte manier gebruikt wordt. De schouw en de luchttoevoer worden open gezet. De stookkamer wordt volledig gevuld met droog hout (minder dan 18% vochtgehalte), daarop plaatsen we kleine aanmaakhoutjes, die we nadien met een ecologisch aanmaakblokje aansteken. Bekijk hier een filmpje over het correct aansteken.

Hoe lang stoken : dit is voor sommige mensen een heikel punt, maar de Finoven vul je met hout en laat je gewoon die portie opbranden. Er wordt nooit hout bijgevuld. Na de stookbeurt wordt  8 tot 24 uur warte  uitgestraald. Bij kleinere kachels of bij extreme koude kan je eventueel een 2° stookbeurt geven, na minimaal 8 uur tussentijd.

Een grote kachel voor een groot huis? Past een Finoven in iedere woning? Dit is een grote misvatting:  een heel grote ruimte die niet goed geïsoleerd je krijg je nooit warm met een Finoven: de reden is simpel, een gemiddelde Finoven geeft ongeveer 72kw af per stookbeurt, de warmte wordt echter over 24 tijd uitgestraald, dus slechts 3 kw/uur.

Welke houtsoorten? In principe kan je alle hout verbranden in een Finoven. Wij promoten echter om snelgroeiend lokaal zacht hout te gebruiken. Dit hout moet niet ver getransporteerd worden, kan eventueel zelf gekweekt zijn, werkt perfect met een Finoven en bovendien het goedkoopst bij aankoop. De reden waarom dit hout zo goed werkt met een Finoven is dat de warmte van de snelle verbranding volledig gebufferd wordt door de massa van de kachel. Hierdoor krijg je een korte maar hevige verbranding, waarna je de kleppen van de FO kan sluiten en zo alle warmte binnen houdt Harder houtsoorten kunnen ook maar worden best iets fijner gekloven om de snelle verbranding aan te houden.

Vlammen : veel mensen vragen zich af of je de vlammen wel ziet in de diepe stookkamer. Dit is zeker geen probleem, bij uitbundig branden van de Tigchelkachel of Finoven zie je vuur genoeg. als er enkel nog smeulend hout is uiteraard niet meer, maar het is dan ook de bedoeling dat deze fase van het stookproces zo kort mogelijk is, ze brengt immers geen warmte meer op.

Waarom zit het hout zo diep? In onze Finovens zit de brandstof inderdaad lager dan de stookdeur. Dit is heel belangrijk! Door op deze manier te werken zit het hout in een geïsoleerde cocon. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur sneller en hoger oploopt wat een veel betere verbranding tot gevolg heeft. daardoor gaat ook minder warmte verloren door het venster van de stookdeur, dus nog hoger rendement...

Droog hout : dit is uitermate belangrijk bij het stoken met hout. wanneer het hout onvoldoende gedroogd is kan je onmogelijk een goede verbranding en dus ook rendement krijgen. Onder het motto "meten is weten" verkopen we eenvoudige houtvochtmeters zodat je zelf kan controleren of je hout al dan niet gebruiksklaar is.