De Tigchelfinoven / leemkachel

logowebtigchelfinoven

Voor alle informatie en verkoop van de Tigchelkachels kan u vanaf nu terecht bij: De Stoverie, +32 475 43 87 54

Finovens gaan nog een stapje verder... Een finoven is een centrale-haard, die uitstekend past bij het moderne eigentijdse wonen. Finovens slaan, evenals de Tigchelkachels, de warmte uit hout op in hun steenmassa en vormen als het ware één grote geïntegreerde warmtaccu.

Het warme middelpunt van uw woning

Als een finoven eenmaal warm is van een sfeervuur van slechts enkele uren, kan deze (indien rekening is gehouden met een optimale woningisolatie en een juiste centrale opstelling) langer dan een etmaal (!) een groot deel van een woning aangenaam opwarmen. De zachte infraroodstraling is gelijk aan die van de Tigchelkachels, alleen zijn de afmetingen forser en door de grotere massa, is de warmte van langere duur. In een goed opgesteld warmteplan is dit dus een kachel die over meerdere dagen warmte kan afgeven! Een finoven is daarom bij uitstek geschikt als alternatief van een open haard. Finovens worden ter plekke gebouwd. Gemetseld van dikke leemblokken of bakstenen en mortel, duurt het bouwen meerdere dagen. Bij het ontwerpen en bouwen zijn er nauwelijks beperkingen. De uiteindelijke vorm en kleur kunnen naar wens worden aangepast, Strakke/moderne of klassieke vormgeving, organisch of geïntegreerd in de stijl  van het interieur, vrijwel alles kan! Schoonmetselwerk, betegeld, leem-of gipsstuc, beschilderingen...tal van afwerkingen zijn mogelijk.

Naast de behaaglijke warmte, zijn hoog rendement en stookgemak de belangrijkste trefwoorden. De stookkamer, het vuurvaste hart van de finoven is ook leverbaar voor zelfbouw, met verschillende gietijzeren & strakke stalen deuren (met glas) . Er kan uit diverse capaciteiten en opstellingenworden gekozen.

De finovens zijn te combineren met een Warmtewisselaar in de buitenmantel. een heel veilig systeem om je buffervat op een basistemperatuur te krijgen zonder invloed op de verbranding en het rendement. Wij raden dit systeem dan ook slechts aan in het geval van een LEW-woning waar mogelijks een overschot aan warmte is bij het stoken.

Test SGS Tigchel Finoven 32 2017

In juli 2017 werd de Finoven 32 onderworpen aan strenge tests om rendement en uitstoot te bepalen. Hij kreeg een bijzonder goed rapport mee:

Rendement 92% 

fijnstof uitstoot : 24g/MJ  (Europ. norm 150g/MJ - Oostenrijkse norm 60g/MJ)

CO : 0.1% vol

 

 donwload hier het volledige testrapport

neem hier gerust een kijkje op onze fotopagina

hier een filmverslagje van een workshop finoven-bouwen, met dank aan Willy Lievens van de Zonnearc

Finovens